
Filet z piersi kurczaka to taka klasyka, łatwa i szybka w przyrządzeniu. Trudno to spaprać, zawsze wychodzi i prawie zawsze dobrze smakuje. Oczywiście to czy jest lepszy czy gorszy, zależy od użytych przypraw i ewentualnie sosu. Ja proponuję wypróbować w takim wykonaniu – z tymiankiem i suszonymi pomidorami.
Składniki :
- 2 małe filety z kurczaka
- suszone pomidory – jak mam to wykorzystuję suchą mieszankę pomidory+czosnek lub pomidory+ser
- tymianek (świeży lub suszony)
- oliwa do marynaty i masło do smażenia
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- 150 ml bulionu
- łyżka śmietany – kremówki
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy (oliwa, miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz, suszone pomidory, tymianek suszony) – odstawiamy do lodówki na godzinkę lub dłużej. Następnie smażymy kawałki mięsa na oliwie (i troszkę masła) – 5-7 minut. Zdejmujemy mięso z patelni a wrzucamy teraz ok. łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów i mniej więcej taką samą ilość drobno posiekanego, świeżego lub suszonego tymianku. Możemy dolać troszkę pozostałej marynaty (w której leżało mięsko). Dolewamy bulion i dusimy 2-3 minutki. Na końcu dodajemy łyżkę śmietany i nieco odparowujemy całość do uzyskania właściwej gęstości (możemy też zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną rozrobioną w wodzie). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.