
W przypadku leczo można dosyć mocno improwizować. Można je zrobić na mięsie, boczku, słoninie, kiełbasie. Warzywa, które dodajemy to też kwestia gustu (i możliwości) – najważniejsze jednak jest to, aby było dużo cebuli, czosnku i papryki.
W tym przepisie użyłem :
- cebula
- czosnek
- pieczarki
- kiełbasa (mocno wędzona)
- papryka słodka (surowa)
- papryka konserwowa
- marchewka (ew. inne warzywa)
- przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, papryka słodka mielona, sół/vegata/maggi)
- koncentrat/pasta/sok pomidorowy
W pierwszej kolejności podsmażam kiełbasę (mięso/boczek itp). Kroimy cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i smażymy dalej z kiełbasą. Jak cebula i papryka zmięknie dodajemy czosnek i przyprawy, podlewamy rosołem (i/lub sokiem pomidorowym) i dusimy przez kolejne 15-20 minut. W leczo, lekki słodko-kwaśny posmak (a takie lubię) nadaje mu głównie koncentrat pomidorowy, możecie też zrobić tak jak w moim przepisie – wkroić kilka kawałków papryki konserwowej, a robimy to właśnie w tym momencie (jak inne twardsze składniki są już podsmażone). Po kolejnych kilkunastu minutach duszenia leczo jest gotowe – oczywiście doprawiamy do smaku.
Pycha przepis 🙂 Prosty i smaczny, tak jak lubię 🙂