Makaron w sosie borowikowym

Makaron w sosie borowikowym

Jest sezon na grzyby dlatego warto wykorzystać okazję i przyrządzić z nich małe co nieco…. Taki sos z borowików (podgrzybków, kurek czy nawet pieczarek) jest wyjątkowo mało wymagający w przyrządzeniu, a jest na prawdę pyszny.

Potrzebujemy :

  • kilka ładnych borowików (prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 50 – 100 ml śmietany – 30 %
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka (płaska) mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • makaron
  • opcjonalnie – troszkę pikantnego sera

Grzyby dokładnie myjemy/czyścimy, kroimy na dosyć duże kawałki i podsmażamy wraz z grubo pokrojoną cebulą. Do podsmażonych grzybów dolewamy bulion i dusimy tak z 10-15 min. Zagęszczamy (delikatnie) mąką rozrobioną z wodą, zagotowujemy i zaciągamy śmietaną – doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dowolnym (ulubionym) makaronem, posypujemy natką pietruszki i ewentualnie tartym serem (parmezan lub inny który wg Waszego uznania jest w stanie go zastąpić).

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.