
Jest sezon na grzyby dlatego warto wykorzystać okazję i przyrządzić z nich małe co nieco…. Taki sos z borowików (podgrzybków, kurek czy nawet pieczarek) jest wyjątkowo mało wymagający w przyrządzeniu, a jest na prawdę pyszny.
Potrzebujemy :
- kilka ładnych borowików (prawdziwków)
- 1 cebula
- 50 – 100 ml śmietany – 30 %
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka (płaska) mąki pszennej
- sól, pieprz
- makaron
- opcjonalnie – troszkę pikantnego sera
Grzyby dokładnie myjemy/czyścimy, kroimy na dosyć duże kawałki i podsmażamy wraz z grubo pokrojoną cebulą. Do podsmażonych grzybów dolewamy bulion i dusimy tak z 10-15 min. Zagęszczamy (delikatnie) mąką rozrobioną z wodą, zagotowujemy i zaciągamy śmietaną – doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dowolnym (ulubionym) makaronem, posypujemy natką pietruszki i ewentualnie tartym serem (parmezan lub inny który wg Waszego uznania jest w stanie go zastąpić).