Makaron w sosie kurkowym

Makaron w sosie kurkowym

Fajnie, że pojawiły się w sprzedaży świeże kurki – swoją drogą ciekawe skąd oni je biorą – postanowiłem to wykorzystać.

Składniki :

  • kurki (niekoniecznie świeże)
  • młoda cebulka
  • masło
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron

Kurki dokładnie myjemy i czyścimy. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, podsmażamy kurki – jeśli małe to w całości, jeśli większe to pokrojone. Jak odparuje nadmiar wody/soku, dodajemy pokrojoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy tak jeszcze kilka minut. Następnie dolewamy niewielką ilość śmietany i odparowujemy do uzyskania właściwej gęstości. Polewamy sosem nasz makaron, posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

 

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.