Pieczony boczek

Pieczony boczek

Taki pieczony boczek (może to być też schab, łopatka, karkówka) nadaje się doskonale nie tylko jako danie główne, ale również jako domowa wędlina do kanapek.

Ładny, duży kawałek boczku – najlepiej ze skórą –  zaczynamy przygotowywać kilka dni wcześniej, peklując je w solance z przyprawami. Oczyszczone, umyte mięso umieszczamy w szklanym, kamionkowym lub w ostateczności emaliowanym naczyniu i zalewamy przegotowaną (i ostudzoną) wodą tak aby mięso było całkowicie przykryte. Naczynie powinniśmy dobrać do rozmiaru mięsa – im mniej wody tym lepiej. Do wody wsypujemy sporo soli (na 1 kg mięsa – ok. 2-3 łyżek, choć tak na prawdę ilość soli zależy od ilości wody, którą to mięso zalejemy) i dodajemy przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, czosnek (ew. kolendra, jałowiec, tymianek itp). Tak przygotowane mięso wsadzamy do lodówki na kilka dni (4-6 dni powinno wystarczyć – jeśli jest to mały kawałek mięsa 1-1,5 kg).

Tak przygotowane mięso możemy wreszcie upiec. Wcześniej skórę nacinamy na całej długości, a całe mięso obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp ok. 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze ok. 30 min podlewając je wytopionym tłuszczem, aż się ładnie zrumieni.

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.