
Polędwiczki z dorsza grenlandzkiego w sosie z zielonego pieprzu.
Oczywiście może to być każda inna ryba, czy nawet mięso, które lubicie – ja robiłem ostatnio z tytułowym dorszem (mrożone polędwice) – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam.
Składniki :
- ryba – u mnie dorsz mrożony
- 1 mała cebula
- pieprz kolorowy ziarnisty
- pieprz zielony ziarnisty
- pieprz zielony marynowany, w słoiczku
- masło ok. 50 g
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- ok. 200 – 250 ml bulionu
- 2 łyżki śmietany – 30%
- maggi, sól
Rybę rozmrażamy i podsmażamy z obu stron na maśle, z niewielką ilością soli – podsmażoną zdejmujemy i odkładamy. Teraz na tą samą patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i dodajemy rozdrobniony w moździerzu pieprz (kolorowy i zielony ziarnisty), oraz 2-3 łyżeczki zielonego, marynowanego pieprzu ze słoiczka. Po dwóch minutach, dajemy płaską łyżeczkę mąki i zasmażamy przez chwilkę. Dolewamy bulion i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania – sos zgęstnieje. Na koniec 1 – 2 łyżki śmietany – 30% – sos nabierze ładnego koloru i konsystencji. Doprawiamy do smaku (maggi lub sól – jeśli jest za mało).