Ryba po grecku

Ryba po grecku

Do tej potrawy najlepsza będzie biała, morska ryba w postaci filetów – może być dorsz, mintaj, morszczuk itp. (lub inne jak lubicie)

Składniki :

  • ryba
  • cebula
  • por (opcjonalnie)
  • marchew
  • seler
  • pietruszka (korzeń)
  • koncentrat pomidorowy
  • jajo i bułka tarta (panierka)
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
  • oliwa i masło (do smażenia)

Filety rozmrażamy, płuczemy i suszymy. Smażymy rybę w klasycznej panierce (jajo, bułka tarta – ew. jeszcze mąka) – w czasie smażenia solimy, pieprzymy.

W osobnym naczyniu przyrządzamy nasz warzywny sos. W pierwszej kolejności podsmażamy na oliwie cebulę i por. Po kilku minutach dodajemy starte na dużych oczkach warzywa – marchew, seler, pietruszka. Dolewamy wody lub bulionu (niewiele), dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele, liść) i małą puszkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze 20 minut (często mieszając).

Usmażone filety przekładamy warstwami naszego warzywno-pomidorowego sosu, wkładamy do lodówki (przynajmniej kilka godzin). Spożywamy na zimno.

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.