Do tej potrawy najlepsza będzie biała, morska ryba w postaci filetów – może być dorsz, mintaj, morszczuk itp. (lub inne jak lubicie)
Składniki :
- ryba
- cebula
- por (opcjonalnie)
- marchew
- seler
- pietruszka (korzeń)
- koncentrat pomidorowy
- jajo i bułka tarta (panierka)
- przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie)
- oliwa i masło (do smażenia)
Filety rozmrażamy, płuczemy i suszymy. Smażymy rybę w klasycznej panierce (jajo, bułka tarta – ew. jeszcze mąka) – w czasie smażenia solimy, pieprzymy.
W osobnym naczyniu przyrządzamy nasz warzywny sos. W pierwszej kolejności podsmażamy na oliwie cebulę i por. Po kilku minutach dodajemy starte na dużych oczkach warzywa – marchew, seler, pietruszka. Dolewamy wody lub bulionu (niewiele), dodajemy przyprawy (sól, pieprz, ziele, liść) i małą puszkę koncentratu pomidorowego. Całość dusimy jeszcze 20 minut (często mieszając).
Usmażone filety przekładamy warstwami naszego warzywno-pomidorowego sosu, wkładamy do lodówki (przynajmniej kilka godzin). Spożywamy na zimno.