Słodko-pikantny sos chili

Słodko-pikantny sos chili

Jak lubicie i często używacie np. takiego sosu …

DSC03281 (Medium)

… to zachęcam do wykonania go samodzielnie (na pewno będzie duuuuużo taniej).

Składniki :

  • świeże papryczki chili (2-3 szt.)
  • świeży imbir (2-3 cm)
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • cukier
  • ocet
  • sól
  • skrobia ziemniaczana – do zagęszczenia (ok. 1 płaskiej łyżeczki)

Papryczki, imbir i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy do małego rondelka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, ocet, sól, cukier i gotujemy ok. 20 min. Trudno mi dokładnie oszacować ile czego, zazwyczaj robię to „na oko” sprawdzając smak sosu. Mniej więcej 50-60 ml octu spirytusowego, prawie pół szklanki cukru i pół łyżeczki soli. Co do szczegółów musicie dopracować smak sami – zapewniam Was, że można go dopieścić do tego stopnia, że trudno odróżnić od oryginalnego Tao-Tao.

Na koniec rozcieńczamy skrobię ziemniaczaną w 1/4 szklanki zimnej wody, i powoli dolewamy (ciągle mieszając) do naszego (jeszcze delikatnie gotującego się) sosu. Nie wlewamy całej zawartości, dolewamy tylko tyle ile potrzeba dla uzyskania właściwej gęstości.

 

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.