Sos tatarski

Sos tatarski

Dawno nie miałem okazji jeść dobrego sosu tatarskiego, który jest doskonałym dodatkiem do jajek i wędlin – szczególnie na świątecznym stole. Postanowiłem ugryźć temat, przy okazji otwarcia „testowego” słoiczka grzybków w occie (pewnie ich halucynogenna moc sprawiła, iż przypomniał mi się jeden z ulubionych „smaków z dzieciństwa”).

Składniki :

  • mały słoiczek grzybków w occie
  • kilka ogórków konserwowych
  • cebula
  • jajka gotowane
  • majonez
  • musztarda
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier
  • pieprz
  • odrobinka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

Pierwsze cztery, podstawowe składniki przygotowujemy krojąc je w drobną kostkę – mniej więcej w równych proporcjach. Całość mieszamy z łyżką majonezu, małą łyżeczkę słodkiej musztardy, doprawiamy odrobiną cukru, szczyptą kwasku cytrynowego i pieprzu mielonego. Na końcu dodajemy troszkę śmietany (lub jogurtu naturalnego) dla uzyskania stosownej konsystencji. Po wymieszaniu odstawiamy sos na kilka godzin, aby się dobrze przygryzł. Mniam …

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.