
Dawno nie miałem okazji jeść dobrego sosu tatarskiego, który jest doskonałym dodatkiem do jajek i wędlin – szczególnie na świątecznym stole. Postanowiłem ugryźć temat, przy okazji otwarcia „testowego” słoiczka grzybków w occie (pewnie ich halucynogenna moc sprawiła, iż przypomniał mi się jeden z ulubionych „smaków z dzieciństwa”).
Składniki :
- mały słoiczek grzybków w occie
- kilka ogórków konserwowych
- cebula
- jajka gotowane
- majonez
- musztarda
- śmietana lub jogurt naturalny
- cukier
- pieprz
- odrobinka kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Pierwsze cztery, podstawowe składniki przygotowujemy krojąc je w drobną kostkę – mniej więcej w równych proporcjach. Całość mieszamy z łyżką majonezu, małą łyżeczkę słodkiej musztardy, doprawiamy odrobiną cukru, szczyptą kwasku cytrynowego i pieprzu mielonego. Na końcu dodajemy troszkę śmietany (lub jogurtu naturalnego) dla uzyskania stosownej konsystencji. Po wymieszaniu odstawiamy sos na kilka godzin, aby się dobrze przygryzł. Mniam …