Pieczarkowa to jedna z trzech moich ulubionych zupek, którą na szczęście można przygotować bardzo łatwo i szybko. Moja wersja odbiega nieco od typowych przepisów, które znajdziecie w necie – różni się tym, że ja zawsze robię ją na wędzonce. Jeśli nie próbowaliście – musicie ją koniecznie zrobić …
Potrzebujemy :
- cebula
- pieczarki
- włoszczyzna
- wędzony boczek/żeberka wędzone/kości wędzone
- śmietana (do zabielenia)
- ew. masło+mąka – zasmażka do zagęszczenia
- przyprawy (sól/wegeta, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy)
Gotujemy bazę naszej zupy – rosół na żeberkach wędzonych (innej wędzonce), włoszczyźnie + przyprawy. Na patelni podgrzewamy odrobinkę oleju/masła i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Jak mięso i warzywa już się ugotują wyjmuję włoszczyznę i dodaję do garnka usmażoną cebulę z pieczarkami – gotuję na minimalnym gazie kolejne ok. 30 min. Na koniec dodajemy odrobinę zasmażki (która nieco zagęści zupę), zagotowujemy i po wyłączeniu zabielamy niewielką ilością śmietany, ewentualnie doprawiamy do finalnego smaku. Na patelni po smażeniu cebuli z pieczarkami smażymy (na łyżce masła) pokrojone w kostkę pieczywo pszenne – tak przygotowane grzanki są doskonałym dodatkiem do tej zupki.
Zasmażka :