Łososiowe paluszki

Łososiowe paluszki

Danie na lekki obiadek, wbrew pozorom – nie wymagające nadzwyczajnego wysiłku. Paluszki łososiowe podałem z ryżem podsmażanym z papryką, czosnkiem i pietruszką.

Potrzebujemy :

  • 1 woreczek ryżu (100 g)
  • kawałek surowej papryki (1/3) – najlepiej kolorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek surowego łososia
  • jajo + bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • świeża natka pietruszki
  • sos chiński słodko-kwaśny (jak lubicie)

Gotujemy ryż, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z papryką. Na ostatnią minutkę wrzucamy posiekany czosnek. Ugotowany ryż dodajemy do cebuli z papryką – mieszając podsmażamy jeszcze 2 minuty, a na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę. Łososia kroimy w podłużne kawałki, panierujemy (ja użyłem razowej bułki tartej) i smażymy ok. 3-4 minut na głębokim, rozgrzanym oleju.

 

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.