
Danie na lekki obiadek, wbrew pozorom – nie wymagające nadzwyczajnego wysiłku. Paluszki łososiowe podałem z ryżem podsmażanym z papryką, czosnkiem i pietruszką.
Potrzebujemy :
- 1 woreczek ryżu (100 g)
- kawałek surowej papryki (1/3) – najlepiej kolorowej
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek surowego łososia
- jajo + bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
- łyżka masła
- świeża natka pietruszki
- sos chiński słodko-kwaśny (jak lubicie)
Gotujemy ryż, a na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z papryką. Na ostatnią minutkę wrzucamy posiekany czosnek. Ugotowany ryż dodajemy do cebuli z papryką – mieszając podsmażamy jeszcze 2 minuty, a na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę. Łososia kroimy w podłużne kawałki, panierujemy (ja użyłem razowej bułki tartej) i smażymy ok. 3-4 minut na głębokim, rozgrzanym oleju.