
Składniki :
- fasola biała – duża – ok. 300 g
- boczek wędzony – ok. 300 g
- koncentrat pomidorowy
- 2 duże cebule
- łyżka smalcu
- opcjonalnie wędzona kiełbasa (można dodać razem z boczkiem)
- przyprawy (sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, cukier)
Z marszu, tego dania nie da się zrobić – koniecznie musimy namoczyć fasolę, dzień wcześniej. Namoczona fasola znacząco zwiększy swoją objętość, dlatego nie przesadzajcie z jej ilością. W dużym garnku gotujemy fasolę z przyprawami – sól (lub wegeta), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty. W międzyczasie smażymy na patelni pokrojony w kostkę (paski) boczek wędzony, a jak fasola zmięknie (ok. 30-40 min gotowania – nie może być za miękka bo zacznie się rozpadać i zrobi się papka) dodajemy do niej podsmażony boczek. Na patelni (po boczku) podsmażamy 2 grubo pokrojone cebule do której możemy dodać łyżkę smalcu. Zrumienioną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę (w proszku) dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym gazie jeszcze 15-20 min. Doprawiamy do smaku (fasola potrafi być gorzka dlatego ja zazwyczaj dodaję również odrobinę cukru). Niektórzy dodają również czosnek – odradzam. Jego smak jest bardzo intensywny i potrafi zdominować potrawę – ale jak ktoś lubi …