Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Składniki :

  • fasola biała – duża – ok. 300 g
  • boczek wędzony – ok. 300 g
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 duże cebule
  • łyżka smalcu
  • opcjonalnie wędzona kiełbasa (można dodać razem z boczkiem)
  • przyprawy (sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka, cukier)

Z marszu, tego dania nie da się zrobić – koniecznie musimy namoczyć fasolę, dzień wcześniej. Namoczona fasola znacząco zwiększy swoją objętość, dlatego nie przesadzajcie z jej ilością. W dużym garnku gotujemy fasolę z przyprawami – sól (lub wegeta), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty. W międzyczasie smażymy na patelni pokrojony w kostkę (paski) boczek wędzony, a jak fasola zmięknie (ok. 30-40 min gotowania – nie może być za miękka bo zacznie się rozpadać i zrobi się papka) dodajemy do niej podsmażony boczek. Na patelni (po boczku) podsmażamy 2 grubo pokrojone cebule do której możemy dodać łyżkę smalcu. Zrumienioną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką paprykę (w proszku) dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym gazie jeszcze 15-20 min. Doprawiamy do smaku (fasola potrafi być gorzka dlatego ja zazwyczaj dodaję również odrobinę cukru). Niektórzy dodają również czosnek – odradzam. Jego smak jest bardzo intensywny i potrafi zdominować potrawę – ale jak ktoś lubi …

 

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.