Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Gulasz na szczęście nie jest bardzo wymagającym daniem i jeśli dysponuje wystarczającą ilością czasu, to robię go często. Lubię go szczególnie z kaszą, a jeśli już kasza to najlepiej (choć nie zawsze ją mam) – pęczak. Do tego ogórek konserwowy lub buraczki – polecam …

Składniki :

  • łopatka lub szynka (ew. karkówka) – ok. 0,5 kg
  • cebula (2 średnie)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • przyprawy (sól/vegeta, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka – mielona, dużo)
  • marchewka (1-2 szt.)

Mięso kroimy w kostkę (jak macie mniej czasu – to mniejszą), podsmażamy na gorącym oleju przez 10-15 min. Pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy do mięsa i smażymy wraz z nim kolejne 10-15 min. Następnie dolewamy wodę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dusimy (uzupełniając wodę), aż mięso będzie mięciutkie (możemy też wkroić 1 lub 2 marchewki). Gotowy gulasz doprawiamy do smaku – jak jest gorzkawy możecie dodać odrobinę cukru, jeśli za rzadki zagęszczamy odrobiną mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie. Niektórzy dodają koncentrat pomidorowy, zabielają śmietaną – ja tego nie robię.

 

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.