Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

Potrzebujemy :

  • 2 średnie kawałki łososia (lub jeden większy)
  • Świeży szpinak
  • Czosnek (2 – 3 ząbki, zależy jakie duże)
  • Cebula
  • Masło (do smażenia)
  • Ser żółty – twardy
  • Odrobina oliwy
  • Przyprawy (pieprz, sól)
Świeżego łososia pozbawiam skóry i dokładnie myję – zostawiam do odcieknięcia. W tym czasie przygotowuję szpinak. Podsmażam na masełku drobno pokrojoną cebulę (do zeszklenia), dodaję świeży szpinak (całkiem sporo bo mocno siądzie), sól i pieprz oraz (pod koniec smażenia) – drobno pokrojony czosnek. Po kolejnej minutce smażenia, odstawiam do ostygnięcia.
Kawałki łososia (w miarę prostokątne) przecinam na 2 połówki (na grubość). Na dno naczynia żaroodpornego wlewam odrobinkę oliwy, na to troszkę przypraw (sól, pieprz) i układam dolną część moich „łososiowych kanapek”. Na dolny kawałek wykładam grubą warstwę usmażonego szpinaku, na to układam drugą połówkę kawałków łososia, posypuję (uczciwie) solą i pieprzem, a na samą górę sporo startego sera.
Całość zapiekam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. C (włączone grzanie góra i dół), przez ok. 30-40 min.
Polecam. Pychotka

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.