Potrzebujemy :
- 2 średnie kawałki łososia (lub jeden większy)
- Świeży szpinak
- Czosnek (2 – 3 ząbki, zależy jakie duże)
- Cebula
- Masło (do smażenia)
- Ser żółty – twardy
- Odrobina oliwy
- Przyprawy (pieprz, sól)
Kawałki łososia (w miarę prostokątne) przecinam na 2 połówki (na grubość). Na dno naczynia żaroodpornego wlewam odrobinkę oliwy, na to troszkę przypraw (sól, pieprz) i układam dolną część moich „łososiowych kanapek”. Na dolny kawałek wykładam grubą warstwę usmażonego szpinaku, na to układam drugą połówkę kawałków łososia, posypuję (uczciwie) solą i pieprzem, a na samą górę sporo startego sera.
Całość zapiekam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. C (włączone grzanie góra i dół), przez ok. 30-40 min.
Polecam. Pychotka