Młoda kapusta

Młoda kapusta

Dodatek do dań głównych który uwielbiam, a że zaczął się sezon na młodą kapustę  to nie mogłem sobie odmówić.

Choć składników niewiele, to wersji młodej kapusty można trafić całkiem sporo – z koperkiem, z cebulą, z zasmażką itp. W moim wykonaniu jest to kapusta zasmażana z boczkiem wędzonym na słodko-kwaśno.

Potrzebujemy :

  • główką młodej kapusty
  • kawałek wędzonego boczku – najlepiej tłustego (ok. 100 g)
  • przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet)

Kroimy w kostkę boczek i podsmażamy na patelni – wytapiając tłuszcz. Jeśli boczek jest za chudy możemy podsmażyć go na odrobinie smalcu. Kapustę kroimy – ponieważ taka na prawdę młoda kapusta zawsze jest mała, to kroimy całą główkę. Poszatkowaną kapustę blanszujemy/podgotowujemy/zalewamy wrzątkiem – chodzi o to by nieco zmiękła i siadła. Jeśli gotowanie to dosłownie 2 minutki. Po tej obróbce kapustę odsączamy i dodajemy do boczku. Solimy dodajemy całkiem sporo pieprzu, cukru i odrobinkę octu – przez kilka minut dusimy. Kapusta jeszcze bardziej zmniejszy swoją objętość i puści soki. Nie lubię bardzo miękkiej/rozgotowanej dlatego proces należy przerwać we właściwym momencie i dać jej jeszcze poleżeć w aromatycznym soku z przyprawami. Bardzo interesującym wariantem takiej kapusty – który czasami stosuję – jest doprawienie jej niewielką ilością przyprawy Maggi – koniecznie spróbujcie. Podajemy na ciepło, a doskonale pasuje do jednego z najbardziej klasycznych dań – schabowy z młodymi ziemniakami.

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.