Parzybroda

Parzybroda

Pyszna zupka, na dodatek można ją szybko przygotować i nie potrzeba do jej przyrządzenia wyrafinowanych składników.

Potrzebujemy :

  • duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • boczek wędzony
  • włoszczyzna
  • kapusta biała (kawałek)
  • ziemniaki
  • przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kminek, majeranek
  • łyżka smalcu
  • najlepiej zacząć od rosołu na wędzonce – w tej wersji : kości lub żeberka wędzone

Zaczynamy od wstawienia rosołu (u mnie w tym przykładzie) na kościach wędzonych + włoszczyzna + sól, ziele angielskie, liść laurowy. Włoszczyznę daję w całości (nie kroję) a po ugotowaniu wyciągam. W czasie gotowania rosołu podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony. Jak baza (rosół) jest już gotowy, dodaję pokrojoną w kostkę kapustę. Do tego wrzucamy podsmażony boczek i pokrojone ziemniaki.  Doprawiamy – do smaku solą (ostrożnie – mięso było słone), odrobiną pieprzu (oczywiście zmielonego) i płaską łyżeczkę kminku. Zostawiamy na małym gazie ok. 15-20 min.

Na tłuszczu, który został po smażeniu boczku – musimy przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmięknie (zeszkli się), dosypujemy majeranek (przesmażony nie będzie pływał po wierzchu), i do tego dodajemy łyżkę mąki (dokładnie mieszamy i chwilkę przesmażamy) – tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10-15 min).

Ja do mojej – razem z ziemniakami – wkroiłem jeszcze marchewkę.

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.