
Pyszna zupka, na dodatek można ją szybko przygotować i nie potrzeba do jej przyrządzenia wyrafinowanych składników.
Potrzebujemy :
- duża cebula (lub 2 mniejsze)
- boczek wędzony
- włoszczyzna
- kapusta biała (kawałek)
- ziemniaki
- przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kminek, majeranek
- łyżka smalcu
- najlepiej zacząć od rosołu na wędzonce – w tej wersji : kości lub żeberka wędzone
Zaczynamy od wstawienia rosołu (u mnie w tym przykładzie) na kościach wędzonych + włoszczyzna + sól, ziele angielskie, liść laurowy. Włoszczyznę daję w całości (nie kroję) a po ugotowaniu wyciągam. W czasie gotowania rosołu podsmażam pokrojony w kostkę boczek wędzony. Jak baza (rosół) jest już gotowy, dodaję pokrojoną w kostkę kapustę. Do tego wrzucamy podsmażony boczek i pokrojone ziemniaki. Doprawiamy – do smaku solą (ostrożnie – mięso było słone), odrobiną pieprzu (oczywiście zmielonego) i płaską łyżeczkę kminku. Zostawiamy na małym gazie ok. 15-20 min.
Na tłuszczu, który został po smażeniu boczku – musimy przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zmięknie (zeszkli się), dosypujemy majeranek (przesmażony nie będzie pływał po wierzchu), i do tego dodajemy łyżkę mąki (dokładnie mieszamy i chwilkę przesmażamy) – tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10-15 min).
Ja do mojej – razem z ziemniakami – wkroiłem jeszcze marchewkę.