Danie zainspirowane przepisem znalezionym w Internecie. Polecam, bo bardzo dobre, a i niezbyt wymagające.
Składniki :
- mięso mielone z indyka (0,5 kg)
- jajko (oczywiście surowe)
- cebula (1 duża)
- por (kawałek)
- czosnek (1-2 ząbki)
- papryka (1 szt – mała)
- pieczarki (4-5)
- marchew (1 szt.)
- pomidory w puszcze (krojone)
- śmietana – 30% (ok. 150 ml)
- przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, vegeta, papryka czerwona)
- bułka tarta
Zaczynamy od przygotowania mięsa mielonego na nasze pulpety. Musimy dokładnie wyrobić mięso, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy (czosnek, majeranek, vegeta, czerwona papryka), 2-3 łyżki bułki tartej. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojony czosnek. Dusimy tak warzywa jeszcze ok 5-8 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Jeśli śmietany dodamy za dużo musimy nieco ją odparować. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Podajemy z makaronem.