Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami.

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami.

Danie zainspirowane przepisem znalezionym w Internecie. Polecam, bo bardzo dobre, a i niezbyt wymagające.

Składniki :

  • mięso mielone z indyka (0,5 kg)
  • jajko (oczywiście surowe)
  • cebula (1 duża)
  • por (kawałek)
  • czosnek (1-2 ząbki)
  • papryka (1 szt – mała)
  • pieczarki (4-5)
  • marchew (1 szt.)
  • pomidory w puszcze (krojone)
  • śmietana – 30% (ok. 150 ml)
  • przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, vegeta, papryka czerwona)
  • bułka tarta

Zaczynamy od przygotowania mięsa mielonego na nasze pulpety. Musimy dokładnie wyrobić mięso, drobno pokrojoną cebulę i przyprawy (czosnek, majeranek, vegeta, czerwona papryka), 2-3 łyżki bułki tartej. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojony czosnek. Dusimy tak warzywa jeszcze ok 5-8 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Jeśli śmietany dodamy za dużo musimy nieco ją odparować. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały sos) do naczynia żaroodpornego, zatapiamy w nich pulpety i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na ok 30-40 min. Podajemy z makaronem.

Pozostaw odpowiedź

Musisz być zalogowany aby dodać komentarz.