Nie jest to wymagające danie – bez większych problemów każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki nadzienia możemy dowolnie modyfikować dostosowując je do naszych preferencji.
Potrzebujemy :
- kilka plastrów schabu
- cebula
- boczek wędzony
- ogórek konserwowy (można użyć też kiszonych)
- łagodna musztarda, sól, pieprz
Plastry schabu równomiernie rozbijamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienką warstwą musztardy. Układamy na nich po kawałku boczku, cebuli, ogórka i ściśle rolujemy. Zwinięte kawałki mięsa – szczególnie gdy nie były zbyt duże – dla zabezpieczenia przed rozwijaniem możemy spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju – po tej operacji możemy zdjąć wykałaczki – mięso już się nie rozwinie. Przesmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego (dodajemy odrobinę masła) i zapiekamy pod przykryciem przez ok 30-40 minut w temp. 170-180 st. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i rumienimy (wystarczy grzałka od góry) przez kolejne 20 minut.