Składniki :
- marchew
- seler naciowy
- cebula
- brokuł (świeży)
- ser topiony (najlepiej z szynką)
- kawałek szynki/polędwicy wędzonej
- śmietana
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz)
Kroimy cebulę, marchewkę, szynkę i seler naciowy w bardzo małą kostkę. W pierwszej kolejności musimy zeszklić na oliwie cebulę, po 2 minutach dodajemy warzywa i szynkę. Jak warzywa nieco zmiękną dodajemy śmietany i przelane wrzątkiem, małe różyczki brokuł. Całość mieszając nieco odparowujemy. Pod koniec dodajemy całe opakowanie serka topionego i jeden ząbek drobno pokrojonego czosnku (jak ktoś nie przepada – można go pominąć) i doprawiamy do smaku solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu – ser jest słony, dlatego robimy to pod koniec. Podgrzewamy jeszcze do momentu całkowitego rozpuszczenia sera, aż sos będzie miał jednolitą, gładką konsystencję – gęstość możemy dopasować dolewając śmietany, lub odparowując całość.